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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/52589 Cómo citar
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dc.contributor.authorOlt, Victoria-
dc.contributor.authorBáez, Jessica-
dc.contributor.authorCurbelo, Romina-
dc.contributor.authorBoido, Eduardo-
dc.contributor.authorDellacassa, Eduardo-
dc.contributor.authorMedrano, Alejandra-
dc.contributor.authorFernández-Fernández, Adriana Maite-
dc.date.accessioned2025-11-21T17:09:15Z-
dc.date.available2025-11-21T17:09:15Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationOlt, V., Báez, J., Curbelo, R. y otros. "Gastrointestinal digestion impact on phenolics and bioactivity of tannat grape pomace biscuits". Molecules [en línea] v. 30, n°15, 2025. -- e3247. 18 p.es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/52589-
dc.description.abstractThe search for natural sources of bioactive compounds with health-promoting properties has intensified in recent years. Among these, Tannat grape pomace (TGP), a primary byproduct of winemaking, stands out for its high phenolic content, although its bioactivity may be affected during gastrointestinal digestion. This study aimed to evaluate the impact of in vitro digestion on the antioxidant (ABTS, ORAC-FL, intracellular ROS inhibition), antidiabetic (α-glucosidase inhibition), anti-obesity (lipase inhibition), and anti-inflammatory (NO inhibition) properties of five sugar-free biscuits formulated with varying percentages of TGP and sucralose. No significant differences were observed in the bioaccessible fractions (BFs, representing the compounds potentially released in the small intestine) between control biscuits and those enriched with TGP, suggesting limited release of phenolics at this stage. Conversely, the colonic fractions (CFs, simulating the material reaching the colon) from biscuits with higher TGP content exhibited greater bioactivities. HPLC-DADMS analysis of the CF from the biscuit containing 20% TGP and 4% sucralose revealed a high content of procyanidin trimers, indicating the persistence of these specific phenolic compounds after in vitro digestion. These findings suggest that TGP-enriched biscuits may deliver health benefits at the colonic level and support their potential application in the formulation of functional foods. Further microbiota and in vivo studies should be assessed to confirm the latter.es
dc.format.extent18 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.isformatofPDFes
dc.relation.ispartofMolecules, v. 30, n°15, 2025. -- e3247es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectBioaccesibilidades
dc.subjectBiodisponibilidades
dc.subjectBioactividades
dc.subjectOrujo de uva tannates
dc.subjectGalletases
dc.subjectDigestión in vitroes
dc.subjectCompuestos fenólicoses
dc.titleGastrointestinal digestion impact on phenolics and bioactivity of tannat grape pomace biscuitses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionOlt Victoria, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Laboratorio de Bioactividad y Nanotecnología de Alimentos; Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Graduate Program in Chemistry-
dc.contributor.filiacionBáez Jessica, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Laboratorio de Bioactividad y Nanotecnología de Alimentos; Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Graduate Program in Chemistry-
dc.contributor.filiacionCurbelo Romina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Área Enología y Biotecnología de la Fermentación-
dc.contributor.filiacionBoido Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Área Enología y Biotecnología de la Fermentación-
dc.contributor.filiacionDellacassa Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Área Enología y Biotecnología de la Fermentación-
dc.contributor.filiacionMedrano Alejandra, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Laboratorio de Bioactividad y Nanotecnología de Alimentos-
dc.contributor.filiacionFernández-Fernández Adriana Maite, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos. Laboratorio de Bioactividad y Nanotecnología de Alimentos-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.3390/molecules30153247-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

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