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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/52479 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorGrau, Letizia-
dc.contributor.authorMarin, Luis-
dc.contributor.authorFerreira, Francisco-
dc.contributor.authorGayozo, Elvio-
dc.contributor.authorMoura-Mendes, Juliana-
dc.contributor.authorGamenara, Daniela-
dc.date.accessioned2025-11-14T19:54:56Z-
dc.date.available2025-11-14T19:54:56Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationGrau, L, Marin, L, Ferreira, F, Gayozo, E, Moura-Mendes, J y Gamenara, D. "Chemical constituents of non-polar fractions and biological activities of Eugenia myrcianthes (Myrtaceae) leaves". Lilloa. [en línea] 2025 v. 62, n°1, 2025. -- pp. 323-339 .. 17 p..es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/52479-
dc.description.abstractThe genus Eugenia (Myrtaceae) represents an important source of medicinal species, with documented biological activities attributed to its diverse secondary metabolites, particularly phenolic compounds and terpenoids. However, comprehensive toxicological evaluation remains essential to validate the safety of traditional applications. This research aimed to evaluate the chemical constituents of non-polar fractions and the bioactive potential of Eugenia myrcianthes (Yva hái) leaves. Analyses were performed on hexane, chloroform, and aqueous fractions obtained from the ethanolic extract of the plant material. Phytochemical screening revealed the presence of phenolic compounds, flavonoids, tannins, saponins, and triterpenes/steroids. Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) identified major bioactive constituents as δ-cadinene, α-tocopherol, phytol, and squalene in the chloroform fraction, while τ-muurolol, stigmasterol, β-amyrone, and lupenyl acetate were detected in the hexane phase. Bioactivity assessment demonstrated remarkable antioxidant capacity in the aqueous portion (DPPH IC50 = 18.5±0.33 μg.mL-1), contrasting with limited antimicrobial effects against Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus epidermidis, and Staphylococcus aureus strains at ≤2500 μg.mL-1. Furthermore, no toxicity was detected at ≤20 mg.mL-1 using Drosophila melanogaster as a model organism. These findings highlight E. myrcianthes as a promising source of natural antioxidants. Further research into its specific bioactive compounds is necessary to fully assess the plant’s therapeutic potential.es
dc.format.extent17 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherFundación Miguel Lilloes
dc.relation.isformatofPDFes
dc.relation.ispartofLilloa, v. 62, n°1, 2025. -- pp. 323-339es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectDPPHTes
dc.subjectCompuestos fenólicoses
dc.subjectTerpenoses
dc.subjectMosca de la frutaes
dc.subjectEugenia myrciantheses
dc.subjectMyrtaceaees
dc.titleChemical constituents of non-polar fractions and biological activities of Eugenia myrcianthes (Myrtaceae) leaveses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionGrau Letizia, Universidad Nacional de Asunción (Parguay). Facultad de Ciencias Exactas y Naturales-
dc.contributor.filiacionMarin Luis, Universidad Nacional de Asunción (Parguay). Facultad de Ciencias Exactas y Naturales-
dc.contributor.filiacionFerreira Francisco, Universidad Nacional de Asunción (Parguay). Facultad de Ciencias Exactas y Naturales-
dc.contributor.filiacionGayozo Elvio, Universidad Nacional de Asunción (Parguay). Facultad de Ciencias Exactas y Naturales-
dc.contributor.filiacionMoura-Mendes Juliana, Universidad Nacional de Asunción (Paraguay). Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas-
dc.contributor.filiacionGamenara Daniela, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
dc.identifier.doi10.30550/j.lil/2063-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

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