Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
https://hdl.handle.net/20.500.12008/49871
Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
---|---|---|
dc.contributor.author | Ares, Gastón | - |
dc.contributor.author | Alcaire, Florencia | - |
dc.contributor.author | Brunet, Gerónimo | - |
dc.contributor.author | Costa, María | - |
dc.contributor.author | Verdier, Sofía | - |
dc.contributor.author | Curutchet, María Rosa | - |
dc.contributor.author | Bonilla, Luciana | - |
dc.contributor.author | Turra, Sergio | - |
dc.contributor.author | Risso, Fernanda | - |
dc.contributor.author | Machín, Leandro | - |
dc.contributor.author | Vidal, Leticia | - |
dc.coverage.spatial | URUGUAY | es |
dc.date.accessioned | 2025-04-30T20:10:56Z | - |
dc.date.available | 2025-04-30T20:10:56Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.citation | Ares, G., Alcaire, F., Brunet, G. y otros. Outlets source of foods in Montevideo: implications for retail food environment research in emerging countries. [Posprint] Journal of Nutrition Education and Behavior [en línea] 2025. 32 p. DOI 10.1016/j.jneb.2024.12.011 | es |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12008/49871 | - |
dc.description | Versión aceptada publicada con el título Food Outlets in Montevideo : Implications for Retail Food Environment Research in the Majority World, en la revista Journal of Nutrition Education and Behavior. | es |
dc.description.abstract | Objective: To identify outlets source of foods in Montevideo, the capital city of Uruguay. Design: Cross-sectional field survey of food outlets selling foods and beverages. Setting: 106 census tracts differing in geographical location and socio-economic characteristics. Participants: Outlets selling foods and beverages within the census tracts. Main Outcome Measure: Number, density, and distribution of food outlets selling different food groups, regarded as healthy and unhealthy by the Uruguayan dietary guideline. Analysis: Inferential statistics to compare the measures in census tracts of different socio-economic status. Results: A total of 1,217 food outlets were identified, corresponding to a wide range of different types. Small stores had a highly relevant contribution to the availability of unprocessed foods, whereas ultra-processed products were ubiquitous. The proportion and density of food outlets selling fruits and vegetables and fresh meat was higher in low socio-economic status than in medium/high socio-economic tracts. The distribution of outlets selling different food groups significantly differed across census tracts. Conclusions and Implications: Results highlight the importance of capturing the local food sources that shape the availability of healthy and unhealthy foods. Context-specific definitions of food deserts and food swamps acknowledging the complexity of the retail food environment are needed. | es |
dc.description.sponsorship | Agencia Nacional de Investigación e Innovación (Project No. FCE_3_2022_1_172443) | es |
dc.description.sponsorship | Instituto Nacional de Alimentación (Ministerio de Desarrollo Social, Uruguay) | es |
dc.description.sponsorship | Espacio Interdisciplinario (Universidad de la República, Uruguay) | es |
dc.format.extent | 32 p. | es |
dc.format.mimetype | application/pdf | es |
dc.language.iso | en | es |
dc.relation.isformatof | es | |
dc.relation.ispartof | Journal of Nutrition Education and Behavior | es |
dc.rights | Las obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014) | es |
dc.subject | Ambiente alimentario | es |
dc.subject | Accesibilidad alimentaria | es |
dc.subject | Productos ultraprocesados | es |
dc.subject | Lugares de venta de alimentos | es |
dc.title | Outlets source of foods in Montevideo: implications for retail food environment research in emerging countries | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.contributor.filiacion | Ares Gastón, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química | - |
dc.contributor.filiacion | Alcaire Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química | - |
dc.contributor.filiacion | Brunet Gerónimo, Universidad de la República (Uruguay). Espacio Interdisciplinario | - |
dc.contributor.filiacion | Costa María, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación | - |
dc.contributor.filiacion | Verdier Sofía, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación | - |
dc.contributor.filiacion | Curutchet María Rosa, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación | - |
dc.contributor.filiacion | Bonilla Luciana, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación | - |
dc.contributor.filiacion | Turra Sergio, Universidad de la República (Uruguay). Escuela de Nutrición | - |
dc.contributor.filiacion | Risso Fernanda, Universidad de la República (Uruguay). Escuela de Nutrición | - |
dc.contributor.filiacion | Machín Leandro, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Psicología. Centro de Investigación Básica en Psicología | - |
dc.contributor.filiacion | Vidal Leticia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química | - |
dc.rights.licence | Licencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0) | es |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.jneb.2024.12.011 | - |
Aparece en las colecciones: | Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química |
Ficheros en este ítem:
Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | Disponible a partir de | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Outlets source of foods in Montevideo.pdf | 556,08 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir | Solicitar Copia | 2026-04-01 |
Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons