english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/44762 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorAres, Gastón-
dc.contributor.authorTurra, Sergio-
dc.contributor.authorBonilla, Luciana-
dc.contributor.authorCosta, María-
dc.contributor.authorVerdier, Sofía-
dc.contributor.authorBrunet, Gerónimo-
dc.contributor.authorAlcaire, Florencia-
dc.contributor.authorCurutchet, María Rosa-
dc.contributor.authorVidal, Leticia-
dc.date.accessioned2024-07-15T18:05:56Z-
dc.date.available2024-07-15T18:05:56Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationAres, G., Turra, S., Bonilla, L. y otros. "WEIRD and non-consensual food deserts and swamps: a scoping review of operational definitions". [Preprint] Publicado en: Health & Place [en línea] v. 89., 2024. DOI: 10.1016/j.healthplace.2024.103315es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/44762-
dc.description.abstractThe aim of the present study was to critically analyze operational definitions of food deserts and food swamps included in empirical studies published in peer-reviewed journals. A scoping review was conducted following the recommendations of the Joanna Briggs Institute and PRISMA Extension for Scoping Reviews. A search of the scientific literature was performed on August 2023 to identify empirical studies including operational definitions of food deserts and/or food swamps in three databases: Scopus, PubMed, and Scielo. A total of 932 scientific articles were identified in the three databases, from which 157 articles, published between 2002 and 2023, were included in the review. The included studies were mainly conducted in WEIRD (Western, Educated, Industrilaized, Rich and Democractic) countries. They presented a total of 107 operational definitions of food deserts and 30 operational definitions of food swamps. Large heterogeneity in the operational definitions of food deserts and food swamps was found. Published studies differed in all the elements of the operational definitions analyzed in the present work. Results stress the need for standardization and the development of more objective and multivariate continuous measures of physical food accessibility that reflect the complexity of modern food environments globally. A series of recommendations to advance food environment research are derived.es
dc.format.extent70 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherAMBIENTE ALIMENTARIOes
dc.subject.otherALIMENTOSes
dc.titleWEIRD and non-consensual food deserts and swamps: a scoping review of operational definitionses
dc.typePreprintes
dc.contributor.filiacionAres Gastón, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Instituto Polo Tecnológico de Pando. Sensometría y ciencia del consumidor-
dc.contributor.filiacionTurra Sergio, Universidad de la República (Uruguay). Escuela Universitaria de Nutrición-
dc.contributor.filiacionBonilla Luciana, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación.-
dc.contributor.filiacionCosta María, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación.-
dc.contributor.filiacionVerdier Sofía, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación.-
dc.contributor.filiacionBrunet Gerónimo, Universidad de la República (Uruguay). Espacio Interdisciplinario.-
dc.contributor.filiacionAlcaire Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Instituto Polo Tecnológico de Pando. Sensometría y ciencia del consumidor-
dc.contributor.filiacionCurutchet María Rosa, Ministerio de Desarrollo Social (Uruguay). Instituto Nacional de Alimentación.-
dc.contributor.filiacionVidal Leticia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Instituto Polo Tecnológico de Pando. Sensometría y ciencia del consumidor-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
Preprint - WEIRD and non-consensual food deserts and swamps.pdfPre-print2,34 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons