english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/43309 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorDauber, Cecilia-
dc.contributor.authorParente, Emma-
dc.contributor.authorZucca, María Pía-
dc.contributor.authorGámbaro, Adriana-
dc.contributor.authorVieitez, Ignacio-
dc.date.accessioned2024-04-02T21:21:38Z-
dc.date.available2024-04-02T21:21:38Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationDauber, C., Parente, E., Zucca, M. y otras. "Olea europea and by-products : extraction methods and cosmetic applications". Cosmetics. [en línea] 2023 v. 10, n° 4. DOI: 10.3390/ cosmetics10040112es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/43309-
dc.description.abstractCurrently, in addition to the use of olive oil in cosmetics, the use of olive-derived bioactives and their incorporation into cosmetics is a growing trend. The olive oil industry produces vast quantities of by-products, such as olive mill wastewater, olive pomace and leaves from which new ingredients may be obtained for cosmetic use. In this way, by-products are revalorized, which contributes to the implementation of a sustainable economy or upcycling. This review intends to provide a detailed overview of the different extraction techniques reported in order to obtain the bioactive compounds of cosmetic value that can be found in olive by-products: fatty acids, tocopherols, polyphenols, phytosterols and squalene. Different extraction techniques are presented, including some traditional techniques (solid–liquid extraction) and more novel or “greener” ones: ultrasound, microwave, supercritical extraction, pressurized fluids and deep eutectic solvents. Additionally, different applications of olive by-products in skin care products are explored: emollient, antioxidant, anti-age, anti-inflammatory, antiviral, antifungal and antibacterial, and the perspective of consumers is also considered since they increasingly demand products formulated with natural ingredients.es
dc.format.extent21 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.ispartofCosmetics, v. 10, n° 4, 2023.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherRECICLAJEes
dc.subject.otherCONSUMIDORESes
dc.subject.otherPROTECCION DE LA PIELes
dc.subject.otherCOSMETICAes
dc.titleOlea europea and by-products : extraction methods and cosmetic applicationses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionDauber Cecilia, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento-
dc.contributor.filiacionParente Emma, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencias Farmacéuticas-
dc.contributor.filiacionZucca María Pía, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencias Farmacéuticas-
dc.contributor.filiacionGámbaro Adriana, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento-
dc.contributor.filiacionVieitez Ignacio, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.3390/ cosmetics10040112-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
Olea europea and ByProducts.pdfArtículo418,51 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons