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https://hdl.handle.net/20.500.12008/43309
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Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Dauber, Cecilia | - |
dc.contributor.author | Parente, Emma | - |
dc.contributor.author | Zucca, María Pía | - |
dc.contributor.author | Gámbaro, Adriana | - |
dc.contributor.author | Vieitez, Ignacio | - |
dc.date.accessioned | 2024-04-02T21:21:38Z | - |
dc.date.available | 2024-04-02T21:21:38Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Dauber, C., Parente, E., Zucca, M. y otras. "Olea europea and by-products : extraction methods and cosmetic applications". Cosmetics. [en línea] 2023 v. 10, n° 4. DOI: 10.3390/ cosmetics10040112 | es |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12008/43309 | - |
dc.description.abstract | Currently, in addition to the use of olive oil in cosmetics, the use of olive-derived bioactives and their incorporation into cosmetics is a growing trend. The olive oil industry produces vast quantities of by-products, such as olive mill wastewater, olive pomace and leaves from which new ingredients may be obtained for cosmetic use. In this way, by-products are revalorized, which contributes to the implementation of a sustainable economy or upcycling. This review intends to provide a detailed overview of the different extraction techniques reported in order to obtain the bioactive compounds of cosmetic value that can be found in olive by-products: fatty acids, tocopherols, polyphenols, phytosterols and squalene. Different extraction techniques are presented, including some traditional techniques (solid–liquid extraction) and more novel or “greener” ones: ultrasound, microwave, supercritical extraction, pressurized fluids and deep eutectic solvents. Additionally, different applications of olive by-products in skin care products are explored: emollient, antioxidant, anti-age, anti-inflammatory, antiviral, antifungal and antibacterial, and the perspective of consumers is also considered since they increasingly demand products formulated with natural ingredients. | es |
dc.format.extent | 21 p. | es |
dc.format.mimetype | application/pdf | es |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | MDPI | es |
dc.relation.ispartof | Cosmetics, v. 10, n° 4, 2023. | es |
dc.rights | Las obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014) | es |
dc.subject.other | RECICLAJE | es |
dc.subject.other | CONSUMIDORES | es |
dc.subject.other | PROTECCION DE LA PIEL | es |
dc.subject.other | COSMETICA | es |
dc.title | Olea europea and by-products : extraction methods and cosmetic applications | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.contributor.filiacion | Dauber Cecilia, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento | - |
dc.contributor.filiacion | Parente Emma, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencias Farmacéuticas | - |
dc.contributor.filiacion | Zucca María Pía, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencias Farmacéuticas | - |
dc.contributor.filiacion | Gámbaro Adriana, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento | - |
dc.contributor.filiacion | Vieitez Ignacio, Universidad de la República (Uruguay) Facultad de Química. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimento | - |
dc.rights.licence | Licencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0) | es |
dc.identifier.doi | 10.3390/ cosmetics10040112 | - |
Aparece en las colecciones: | Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química |
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Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | ||
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