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https://hdl.handle.net/20.500.12008/43075
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Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Martin, Valentina | - |
dc.contributor.author | Risso, Cecilia | - |
dc.contributor.author | Listur, Belén | - |
dc.contributor.author | Medina, Karina | - |
dc.contributor.author | Valera, María José | - |
dc.contributor.author | Schneider, Rémi | - |
dc.contributor.author | Dellacassa, Eduardo | - |
dc.contributor.author | Carrau, Francisco | - |
dc.date.accessioned | 2024-03-14T13:27:57Z | - |
dc.date.available | 2024-03-14T13:27:57Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Martin, V., Risso, C., Listur, B. y otros. "Proteolytic activity under white wine fermentation by Hanseniaspora vineae yeast strains". BIO Web of Conferences. [en línea] 2023, v.56. -- e02020. DOI: 10.1051/bioconf/20235602020 | es |
dc.identifier.issn | 10.1051/bioconf/20235602020 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12008/43075 | - |
dc.description.abstract | Apiculate yeasts from Hanseniaspora genus are predominant on the native flora of grapevines, while Hanseniaspora uvarum is well known for its abundant presence in grapes, it results generally, in detrimental quality effects on wine due to high production of acetic acid. By contrast, Hanseniaspora vineae is better adapted to fermentation, increasing flavor complexity in wines as it has been demonstrated in winemaking practices during the last decade. We obtained a collection of more than 22 different Hanseniaspora vineae strains from which we could detect, by a plating screening method, high and moderate protease activity. In this study, we tested these strains under real winemaking conditions on a Sauvignon blanc white wine must. Results obtained demonstrated that there is an interesting protease active diversity in all H. vineae strains when compared to conventional fermentations conducted by Saccharomyces cerevisiae. Four H. vineae strains showed a decrease in wine protein turbidity, up to three times lower than that observed in S. cerevisiae, which imply a significant decrease in the demand for bentonite before bottling. This attribute of some H. vineaestrains should be very attractive at the commercial level to reduce manipulations and flavor removal in the production of delicate white wines such as Sauvignon blanc. | es |
dc.format.extent | 4 p. | es |
dc.format.mimetype | application/pdf | es |
dc.language.iso | en | es |
dc.relation.ispartof | BIO Web of Conferences v. 56, 2023. -- e02020 | es |
dc.rights | Las obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014) | es |
dc.subject.other | VINOS | es |
dc.subject.other | SAUVIGNON BLANCO | es |
dc.subject.other | HANSENIASPORA VINEAE | es |
dc.subject.other | LEVADURAS | es |
dc.title | Proteolytic activity under white wine fermentation by Hanseniaspora vineae yeast strains | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.contributor.filiacion | Martin Valentina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.contributor.filiacion | Risso Cecilia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.contributor.filiacion | Listur Belén, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.contributor.filiacion | Medina Karina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.contributor.filiacion | Valera María José, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.contributor.filiacion | Schneider Rémi, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Laboratorio de Biotecnología de Aromas | - |
dc.contributor.filiacion | Dellacassa Eduardo, Oenoborands SAS (Francia) | - |
dc.contributor.filiacion | Carrau Francisco, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
dc.rights.licence | Licencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0) | es |
Aparece en las colecciones: | Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química |
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Martin, V. et al BIO Web of Conferences.pdf | Artículo | 358,21 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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