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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/43075 Cómo citar
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dc.contributor.authorMartin, Valentina-
dc.contributor.authorRisso, Cecilia-
dc.contributor.authorListur, Belén-
dc.contributor.authorMedina, Karina-
dc.contributor.authorValera, María José-
dc.contributor.authorSchneider, Rémi-
dc.contributor.authorDellacassa, Eduardo-
dc.contributor.authorCarrau, Francisco-
dc.date.accessioned2024-03-14T13:27:57Z-
dc.date.available2024-03-14T13:27:57Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationMartin, V., Risso, C., Listur, B. y otros. "Proteolytic activity under white wine fermentation by Hanseniaspora vineae yeast strains". BIO Web of Conferences. [en línea] 2023, v.56. -- e02020. DOI: 10.1051/bioconf/20235602020es
dc.identifier.issn10.1051/bioconf/20235602020-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/43075-
dc.description.abstractApiculate yeasts from Hanseniaspora genus are predominant on the native flora of grapevines, while Hanseniaspora uvarum is well known for its abundant presence in grapes, it results generally, in detrimental quality effects on wine due to high production of acetic acid. By contrast, Hanseniaspora vineae is better adapted to fermentation, increasing flavor complexity in wines as it has been demonstrated in winemaking practices during the last decade. We obtained a collection of more than 22 different Hanseniaspora vineae strains from which we could detect, by a plating screening method, high and moderate protease activity. In this study, we tested these strains under real winemaking conditions on a Sauvignon blanc white wine must. Results obtained demonstrated that there is an interesting protease active diversity in all H. vineae strains when compared to conventional fermentations conducted by Saccharomyces cerevisiae. Four H. vineae strains showed a decrease in wine protein turbidity, up to three times lower than that observed in S. cerevisiae, which imply a significant decrease in the demand for bentonite before bottling. This attribute of some H. vineaestrains should be very attractive at the commercial level to reduce manipulations and flavor removal in the production of delicate white wines such as Sauvignon blanc.es
dc.format.extent4 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartofBIO Web of Conferences v. 56, 2023. -- e02020es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherVINOSes
dc.subject.otherSAUVIGNON BLANCOes
dc.subject.otherHANSENIASPORA VINEAEes
dc.subject.otherLEVADURASes
dc.titleProteolytic activity under white wine fermentation by Hanseniaspora vineae yeast strainses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionMartin Valentina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionRisso Cecilia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionListur Belén, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionMedina Karina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionValera María José, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionSchneider Rémi, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Laboratorio de Biotecnología de Aromas-
dc.contributor.filiacionDellacassa Eduardo, Oenoborands SAS (Francia)-
dc.contributor.filiacionCarrau Francisco, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área de Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
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