english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/41212 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorGiménez, Ana-
dc.contributor.authorAlcaire, Florencia-
dc.contributor.authorVitola, Agustina-
dc.contributor.authorCurutchet, María Rosa-
dc.contributor.authorAres, Gastón-
dc.coverage.spatialUruguayes
dc.date.accessioned2023-11-15T10:19:14Z-
dc.date.available2023-11-15T10:19:14Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationGiménez, A, Alcaire, F, Vitola, A, y otros. "Exploring the economic and environmental effects of food waste in Uruguayan households". Enterprise Development and Microfinance. [en línea] 2022, vol. 33, nº. 4, pp.1-23. DOI: https://doi.org/10.3362/1755-1986.22-00061es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/41212-
dc.description.abstractFood-waste reduction could provide significant benefits in the transition towards more sustainable agri-food systems. Households account for a significant share of total food waste, both in emerging and industrialized countries. In Latin America and the Caribbean region, lack of data has been acknowledged. The present study explores household food waste in Uruguay, an emerging country, through food-waste diaries. Data from 142 households provided an estimate of food-waste quantity and composition comparable to those reported in developed countries. The economic value of food wasted monthly represented 11 per cent of the average per capita food expenditure. In terms of environmental impact, the average carbon footprint of household food waste was 0.15 tonnes of CO2 per person per year. These results highlight the need to develop communication campaigns and interventions to raise awareness of the multiple impacts of household food waste in Uruguay.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherPractical Action Publishinges
dc.relation.ispartofEnterprise Development and Microfinance v.33(4), pp.1-23es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherURUGUAYes
dc.subject.otherALIMENTOSes
dc.subject.otherRESIDUOSes
dc.titleExploring the economic and environmental effects of food waste in Uruguayan householdses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionGiménez Ana, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Sensometrics and Consumer Science-
dc.contributor.filiacionAlcaire Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Sensometrics and Consumer Science-
dc.contributor.filiacionVitola Agustina, Universidad de la República (Uruguay). Espacio Interdisciplinario-
dc.contributor.filiacionCurutchet María Rosa, Instituto Nacional de Alimentación (Uruguay). Observatorio de Seguridad Alimentaria y Nutricional-
dc.contributor.filiacionAres Gastón, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Sensometrics and Consumer Science-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3362/1755-1986.22-00061-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
AA Gimenez, A. et al v. 33 Enterprise Development and Microfinance 2022.pdf655,16 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons