english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/41199 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorRovira, Pablo-
dc.contributor.authorBrugnini, Giannina-
dc.contributor.authorRodriguez, Jesica-
dc.contributor.authorCabrera, María C.-
dc.contributor.authorSaadoun, Ali-
dc.contributor.authorSouza, Guillermo de-
dc.contributor.authorLuzardo, Santiago-
dc.contributor.authorRufo, Caterina-
dc.coverage.spatialUruguayes
dc.date.accessioned2023-11-15T10:16:39Z-
dc.date.available2023-11-15T10:16:39Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationRovira, P, Brugnini, G, Rodriguez, J, y otros. "Microbiological changes during long-storage of beef meat under different temperature and vacuum-packaging conditions". Foods. [en línea] 2023, vol. 12, n°4, 15 h. DOI: https://doi.org/10.3390/foods12040694es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/41200-
dc.description.abstractWe evaluated a combination of two temperatures and two packaging materials for long-term storage of vacuum-packaged (VP) beef striploins. Microbial populations and microbiome composition were monitored during refrigerated storage (120 days between 0–1.5 ◦C) and refrigerated-then-frozen storage (28 days between 0–1.5 ◦C then 92 days at −20 ◦C) under low-O2 permeability VP and high-O2 permeability VP with an antimicrobial (VPAM). Pseudomonas (PSE) and Enterobacteriaceae (EB) counts in VPAM samples were significantly higher (p < 0.05) than in VP samples at 28, 45, 90, and 120 days of storage. Microbiome data showed that bacteria of the genera Serratia and Brochothrix were more abundant in VPAM samples at 120 days, while lactic acid bacteria (LAB) dominated in VP samples. Frozen temperatures inhibited microbial growth and maintained a relatively stable microbiome. Refrigerated and frozen VPAM samples showed the greatest difference in the predicted metabolic functions at the end of storage driven by the microbiome composition, dominated by PSE and LAB, respectively. Although no signs of visible meat deterioration were observed in any sample, this study suggests that VP meat refrigerated and then frozen achieved better microbiological indicators at the end of the storage period.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.ispartofFoods, v.12, n°4, 2023. -- 15 h.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherCARNEes
dc.subject.otherALIMENTOS CONGELADOSes
dc.subject.otherALMACENAMIENTO EN FRIOes
dc.subject.otherMICROBIOMAes
dc.subject.otherEMBALAJEes
dc.titleMicrobiological changes during long-storage of beef meat under different temperature and vacuum-packaging conditionses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionRovira Pablo, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) (Uruguay). Sistema Ganadero Extensivo y Arroz-Ganadería-
dc.contributor.filiacionBrugnini Giannina, Universidad de la República (Uruguay). , Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando-
dc.contributor.filiacionRodriguez Jesica, Universidad de la República (Uruguay). , Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando-
dc.contributor.filiacionCabrera María C., Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía; Facultad de Ciencias-
dc.contributor.filiacionSaadoun Ali, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía; Facultad de Ciencias-
dc.contributor.filiacionSouza Guillermo de, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) (Uruguay). Estación Experimental INIA Tacuarembó, Sistema Ganadero Extensivo y Agroalimentos-
dc.contributor.filiacionLuzardo Santiago, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) (Uruguay). Estación Experimental INIA Tacuarembó, Sistema Ganadero Extensivo y Agroalimentos-
dc.contributor.filiacionRufo Caterina, Universidad de la República (Uruguay). , Facultad de Química, Instituto Polo Tecnológico de Pando-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/foods12040694-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química
Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
AA Rovira, P. et al v.12 Foods 2023.pdf3,11 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons