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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/41051 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorDourron, Juliette-
dc.contributor.authorOvalle, Stefani de-
dc.contributor.authorGonzález-Pombo, Paula-
dc.contributor.authorVillarino, Andrea-
dc.contributor.authorRamón, Ana-
dc.contributor.authorCostábile, Alicia-
dc.coverage.spatialUruguayes
dc.date.accessioned2023-11-13T12:40:31Z-
dc.date.available2023-11-13T12:40:31Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationDourron, J, Ovalle, S, González-Pombo, P, y otros. "Genome sequencing and oenologically relevant traits of the Uruguayan native yeast Issatchenkia terricola". Oeno One. [en línea] 2022, vol. 56, n°3, pp. 103-119. DOI: https://doi.org/10.20870/oeno-one.2022.56.3.5581es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/41051-
dc.description.abstractIssatchenkia terricola 0621 is a non-Saccharomyces yeast strain isolated from Tannat grapes from Uruguayan vineyards; it stands out for its ability to produce high levels of β-glucosidase activity, which contributes to the aromatic complexity of wines. To delve into the potential oenological applications of this strain, its high-quality genome was obtained and explored, allowing the main central carbon and nitrogen metabolic pathways to be reconstructed. I. terricola is able to utilise glycerol as the sole carbon source in a way that has not previously been described for yeasts. The genes of the fermentome and those involved in stress resistance during winemaking were also identified, and differences were found when compared to S. cerevisiae, which may explain why I. terricola is unable to complete fermentation. The pathways responsible for natural aroma synthesis were also reconstructed, and the production of aromatic acids, alcohols, esters, acetates and lactones was verified experimentally. Finally, sequences encoding for β-glucosidases, in addition to the previously characterised one, were identified in the genome. The work presented here lays the groundwork for experimental research focused on the dissection of the metabolism of a native non-Saccharomyces strain and its application for oenological and biotechnological purposes.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherInternational Viticulture and Enology Societyes
dc.relation.ispartofOeno One v.56, n°3, 2022. -- pp. 103-119es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherGENOMAes
dc.subject.otherMETABOLISMOes
dc.subject.otherVINOSes
dc.subject.otherLEVADURASes
dc.titleGenome sequencing and oenologically relevant traits of the Uruguayan native yeast Issatchenkia terricolaes
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionDourron Juliette, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias, Departamento de Biología Celular y Molecular, Sección Bioquímica,-
dc.contributor.filiacionOvalle Stefani de, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química, Departamento de Biociencias, Área Bioquímica-
dc.contributor.filiacionGonzález-Pombo Paula, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química, Departamento de Biociencias, Área Bioquímica-
dc.contributor.filiacionVillarino Andrea, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias, Departamento de Biología Celular y Molecular, Sección Bioquímica,-
dc.contributor.filiacionRamón Ana, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias, Departamento de Biología Celular y Molecular, Sección Bioquímica,-
dc.contributor.filiacionCostábile Alicia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias, Departamento de Biología Celular y Molecular, Sección Bioquímica,-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.20870/oeno-one.2022.56.3.5581-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Química

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