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https://hdl.handle.net/20.500.12008/52321
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| Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Carrau, Francisco | - |
| dc.contributor.author | Dellacassa, Eduardo | - |
| dc.contributor.author | Boido, Eduardo | - |
| dc.contributor.author | Medina, Karina | - |
| dc.contributor.author | Valera, María José | - |
| dc.contributor.author | Fariña, Laura | - |
| dc.contributor.author | Perez, Gabriel | - |
| dc.contributor.author | Martin, Valentina | - |
| dc.contributor.author | Álvarez-Valín, Fernando | - |
| dc.contributor.author | Balestrazzi, Lucía | - |
| dc.date.accessioned | 2025-11-03T17:39:42Z | - |
| dc.date.available | 2025-11-03T17:39:42Z | - |
| dc.date.issued | 2023 | - |
| dc.identifier.citation | Carrau F, Dellacassa E, Boido E y otros. Biology and physiology of Hanseniaspora vineae: metabolic diversity and increase flavour complexity for food fermentation. FEMS Yeast Research [en línea].2023;23.18 p. | es |
| dc.identifier.issn | 1567-1364 | - |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12008/52321 | - |
| dc.description.abstract | Apiculate yeasts belonging to the genus Hanseniaspora are predominant on grapes and other fruits. While some species, such as Hanseniaspora uvarum, are well known for their abundant presence in fruits, they are generally characterized by their detrimental effect on fermentation quality because the excessive production of acetic acid. However, the species Hanseniaspora vineae is adapted to fermentation and currently is considered as an enhancer of positive flavour and sensory complexity in foods. Since 2002, we have been isolating strains from this species and conducting winemaking processes with them. In parallel, we also characterized this species from genes to metabolites. In 2013, we sequenced the genomes of two H. vineae strains, being these the first apiculate yeast genomes determined. In the last 10 years, it has become possible to understand its biology, discovering very peculiar features compared to the conventional Saccharomyces yeasts, such as a natural and unique G2 cell cycle arrest or the elucidation of the mandelate pathway for benzenoids synthesis. All these characteristics contribute to phenotypes with proved interest from the biotechnological point of view for winemaking and the production of other foods. | es |
| dc.format.extent | 18 p. | es |
| dc.format.mimetype | application/pdf | es |
| dc.language.iso | en | es |
| dc.publisher | Oxford University | es |
| dc.relation.ispartof | FEMS Yeast Research.2023;23 | es |
| dc.rights | Las obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014) | es |
| dc.subject | Hanseniaspora vineae | es |
| dc.subject | Benzenoids metabolism | es |
| dc.subject | Cell apoptosis | es |
| dc.subject | Fermentation adaptations | es |
| dc.subject | Flavour diversity | es |
| dc.subject | Wine yeast | es |
| dc.subject.other | BIOLOGÍA | es |
| dc.subject.other | FERMENTACIÓN | es |
| dc.subject.other | GENÉTICA | es |
| dc.subject.other | HANSENIASPORA | es |
| dc.subject.other | VINO | es |
| dc.subject.other | LEVADURAS | es |
| dc.title | Biology and physiology of Hanseniaspora vineae: metabolic diversity and increase flavour complexity for food fermentation | es |
| dc.type | Artículo | es |
| dc.contributor.filiacion | Carrau Francisco, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Dellacassa Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química | - |
| dc.contributor.filiacion | Boido Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Medina Karina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Valera María José, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Fariña Laura, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Perez Gabriel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Martin Valentina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones | - |
| dc.contributor.filiacion | Álvarez-Valín Fernando, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología | - |
| dc.contributor.filiacion | Balestrazzi Lucía, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biologí | - |
| dc.rights.licence | Licencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0) | es |
| dc.identifier.doi | 10.1093/femsyr/foad010 | - |
| Aparece en las colecciones: | Publicaciones Académicas y Científicas - Facultad de Medicina | |
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| Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | ||
|---|---|---|---|---|---|
| Biology and physiology of Hanseniaspora vineae.pdf | Biology and physiology of Hanseniaspora vineae | 8,98 MB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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