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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/52321 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorCarrau, Francisco-
dc.contributor.authorDellacassa, Eduardo-
dc.contributor.authorBoido, Eduardo-
dc.contributor.authorMedina, Karina-
dc.contributor.authorValera, María José-
dc.contributor.authorFariña, Laura-
dc.contributor.authorPerez, Gabriel-
dc.contributor.authorMartin, Valentina-
dc.contributor.authorÁlvarez-Valín, Fernando-
dc.contributor.authorBalestrazzi, Lucía-
dc.date.accessioned2025-11-03T17:39:42Z-
dc.date.available2025-11-03T17:39:42Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationCarrau F, Dellacassa E, Boido E y otros. Biology and physiology of Hanseniaspora vineae: metabolic diversity and increase flavour complexity for food fermentation. FEMS Yeast Research [en línea].2023;23.18 p.es
dc.identifier.issn1567-1364-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/52321-
dc.description.abstractApiculate yeasts belonging to the genus Hanseniaspora are predominant on grapes and other fruits. While some species, such as Hanseniaspora uvarum, are well known for their abundant presence in fruits, they are generally characterized by their detrimental effect on fermentation quality because the excessive production of acetic acid. However, the species Hanseniaspora vineae is adapted to fermentation and currently is considered as an enhancer of positive flavour and sensory complexity in foods. Since 2002, we have been isolating strains from this species and conducting winemaking processes with them. In parallel, we also characterized this species from genes to metabolites. In 2013, we sequenced the genomes of two H. vineae strains, being these the first apiculate yeast genomes determined. In the last 10 years, it has become possible to understand its biology, discovering very peculiar features compared to the conventional Saccharomyces yeasts, such as a natural and unique G2 cell cycle arrest or the elucidation of the mandelate pathway for benzenoids synthesis. All these characteristics contribute to phenotypes with proved interest from the biotechnological point of view for winemaking and the production of other foods.es
dc.format.extent18 p.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherOxford Universityes
dc.relation.ispartofFEMS Yeast Research.2023;23es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectHanseniaspora vineaees
dc.subjectBenzenoids metabolismes
dc.subjectCell apoptosises
dc.subjectFermentation adaptationses
dc.subjectFlavour diversityes
dc.subjectWine yeastes
dc.subject.otherBIOLOGÍAes
dc.subject.otherFERMENTACIÓNes
dc.subject.otherGENÉTICAes
dc.subject.otherHANSENIASPORAes
dc.subject.otherVINOes
dc.subject.otherLEVADURASes
dc.titleBiology and physiology of Hanseniaspora vineae: metabolic diversity and increase flavour complexity for food fermentationes
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionCarrau Francisco, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionDellacassa Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química-
dc.contributor.filiacionBoido Eduardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionMedina Karina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionValera María José, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionFariña Laura, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionPerez Gabriel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionMartin Valentina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química. Área Enología y Biotecnología de Fermentaciones-
dc.contributor.filiacionÁlvarez-Valín Fernando, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología-
dc.contributor.filiacionBalestrazzi Lucía, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biologí-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
dc.identifier.doi10.1093/femsyr/foad010-
Aparece en las colecciones: Publicaciones Académicas y Científicas - Facultad de Medicina

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