english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/51622 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorRepetto, José Luis-
dc.contributor.authorCiancio Bruni Falero, Eliana Yoselin-
dc.contributor.authorCastro, Guillermo-
dc.contributor.authorSantana Fernández, Álvaro-
dc.contributor.authorCajarville, Cecilia-
dc.date.accessioned2025-09-12T13:09:31Z-
dc.date.available2025-09-12T13:09:31Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationRepetto, J, Ciancio Bruni Falero, E, Castro, G, Santana Fernández, Á y Cajarville, C. Daily Gain, Feed Conversion, and Rumen Fermentation in Finishing Steers Fed a Total Mixed Ration Supplemented with a Blend of Essential Oils, Tannins, and Bioflavonoids or Monensin. Animals. [en línea] 2025, 15(4), 594, 1-11es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/51622-
dc.description.abstractThis study investigated the effects of adding a blend of essential oils, tannins, bioflavonoids (ANAVRIN®, VetosEurope, Lugano, Switzerland), monensin, and their combination on the daily gain, feed conversion, and rumen fermentation of finishing steers fed a total mixed ration (TMR). Thirty finishing steers (441 kg body weight, 34.3 months old) consuming a TMR were blocked by BW and randomly assigned to three treatments according to the addition of (1) EOTB (ANAVRIN® at 0.35 g/100 kg body weight), (2) MON (monensin at 0.033 g/kg dry matter), and (3) EOTB + MON (at the same dose as in (1) and (2). A 60-day feeding trial was conducted, including a 19-day adaptation period. Data collected included daily dry matter intake (DMI), average daily gain (ADG), feed conversion ratio (FCR), and rumen fermentation parameters (pH, NH3-N, and volatile fatty acid (VFA) concentrations). EOTB resulted in higher DMI compared to EOTB + MON, while no significant differences were observed in ADG or FCR. The ruminal pH and NH3-N concentrations were similar among treatments, but there were interactions among treatment × hour for VFAs. The EOTB + MON led to a more stable VFA concentration in rumen suggesting possible complementary supplementation effects. However, more studies are needed to confirm this and to go deeper into the underlying mechanism of action.es
dc.format.extent11 pes
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartofAnimals, 2025, 15(4), 594, 1-11es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherBOVINOSes
dc.subject.otherALIMENTACION DE LOS ANIMALESes
dc.subject.otherADITIVOS ALIMENTARIOSes
dc.subject.otherMONENSINAes
dc.subject.otherACEITES ESENCIALESes
dc.subject.otherTANINOSes
dc.subject.otherENGORDEes
dc.titleDaily Gain, Feed Conversion, and Rumen Fermentation in Finishing Steers Fed a Total Mixed Ration Supplemented with a Blend of Essential Oils, Tannins, and Bioflavonoids or Monensines
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionRepetto José Luis, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV)-
dc.contributor.filiacionCiancio Bruni Falero Eliana Yoselin, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV)-
dc.contributor.filiacionCastro Guillermo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV)-
dc.contributor.filiacionSantana Fernández Álvaro, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV)-
dc.contributor.filiacionCajarville Cecilia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV) ; Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (Barcelona, Spain). Facultat de Veterinària. Departament de Ciència Animal i dels Aliments-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/ani15040594-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Veterinaria

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
R3.pdf658,83 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons