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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/51270 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorCordeiro, Nicolás F.-
dc.contributor.authorCoppola, Nadia-
dc.contributor.authorFerreira, Federica-
dc.contributor.authorVignoli, Rafael-
dc.contributor.authorBado, Inés-
dc.date.accessioned2025-08-27T18:01:11Z-
dc.date.available2025-08-27T18:01:11Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationCORDEIRO, NF., COPPOLA, N., FERREIRA, F., y otros. What are we eating?. Detection of antibiotic resistance mechanisms in frozen chicken nuggets imported from Brazil. One Health [en línea] 2025, 21. DOI: 10.1016/j.onehlt.2025.101171es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/51270-
dc.description.abstractThe rise of antibiotic resistance is a growing challenge, affecting humans, the environment, and animals. Under the One Health framework, this study investigated resistance mechanisms to critically important antibiotics in frozen chicken nuggets imported from Brazil. Eighty nugget samples were cultured on selective media containing ceftriaxone, ciprofloxacin, or colistin. Isolates were identified using MALDI-TOF, and antibiotic susceptibility was assessed by disk diffusion. Eight samples were also analyzed using shotgun metagenomic sequencing processed through the SqueezeMeta pipeline. Nineteen Enterobacterales resistant mainly to β-lactams and to a lesser extent, to quinolones and aminoglycosides, were identified. Eight Pseudomonas spp. were recovered, including one P. fulva resistant to colistin. Metagenomics revealed predominant Firmicutes, (Bacillaceae, Lactobacillaceae, and Paenibacillaceae) with low γ-Proteobacteria levels. Additionally, we detected resistance genes against several antibiotics. This study highlights the role of imported food in spreading AMR and the value of combining metagenomics with conventional microbiology to strengthen One Health surveillance.es
dc.description.sponsorshipAgencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII)es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartofOne Health. 21, 2025es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectNuggetses
dc.subjectFrozen foodes
dc.subjectAntibiotic resistancees
dc.subjectMetagenomicses
dc.subjectOne healthes
dc.titleWhat are we eating?. Detection of antibiotic resistance mechanisms in frozen chicken nuggets imported from Braziles
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionCordeiro Nicolás F., Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionCoppola Nadia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionFerreira Federica, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionVignoli Rafael, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionBado Inés, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial (CC - By-NC 4.0)es
dc.identifier.doi10.1016/j.onehlt.2025.101171-
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