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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/50563 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorMachado, Virginia-
dc.contributor.authorPardo, Lorena-
dc.contributor.authorCuello, Dianna-
dc.contributor.authorGiudice, Guillermina-
dc.contributor.authorCorrea Luna, Patricia-
dc.contributor.authorVarela, Gustavo-
dc.contributor.authorCamou, Teresa-
dc.contributor.authorSchelotto, Felipe-
dc.date.accessioned2025-07-11T17:43:08Z-
dc.date.available2025-07-11T17:43:08Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationMACHADO, V., PARDO, L., CUELLO, D., y otros. Presence of genes encoding enterotoxins in Staphylococcus aureus isolates recovered from food, food establishment surfaces and cases of foodborne diseases. Rev. Inst. Med. Trop. São Paulo [en línea] 2020, 62. DOI: 10.1590/S1678-9946202062005es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/50563-
dc.description.abstractThe aim of this study was to describe the microbiological characteristics and profile of genes encoding enterotoxins in 95 Staphylococcus aureus isolates obtained between April 2011 and December 2014 from foodstuffs, persons and surfaces of retail food stores. After microbiological identification and antimicrobial susceptibility testing, polymerase chain reactions (PCR) were performed, targeting sea, seb, sec, sed and see genes that code for classical enterotoxins (ET) A-E, and three additional genes: seg, seh and sei, coding for so-called “new enterotoxins” G, H and I. The isolates were characterized by Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE), and five selected isolates were further analyzed through Multi Locus Sequence Typing (MLST). It is noteworthy that 54.7% of the examined isolates harbored one or more of the investigated ET gene types. Most positive isolates carried more than one ET gene up to five types; seg was the most frequent ET gene, followed by sei. Five enterotoxin-coding isolates also coded for some antimicrobial resistance genes. Two of them, and four additional non-enterotoxic isolates carried erm genes expressing inducible clindamycin resistance. PFGE-types were numerous and diverse, even among enterotoxin-coding strains, because most isolates did not belong to known foodborne outbreaks and the sampling period was long. MLST profiles were also varied, and a new ST 3840 was described within this species. ST 88 and ST 72 enterotoxin-coding isolates have been identified in other regions in association with foodborne outbreaks. This manuscript reports the first systematic investigation of enterotoxin genes in S. aureus isolates obtained from foodstuffs and infected people in Uruguay.es
dc.description.sponsorshipAgencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII)es
dc.description.sponsorshipComisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC)es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartofRev. Inst. Med. Trop. São Paulo. 62, 2020es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectStaphylococcus aureuses
dc.subjectEnterotoxin geneses
dc.subjectFoodses
dc.subjectAntimicrobial resistancees
dc.subjectMulti Locus Sequence Typinges
dc.subjectPulsed Field Gel Electrophoresises
dc.titlePresence of genes encoding enterotoxins in Staphylococcus aureus isolates recovered from food, food establishment surfaces and cases of foodborne diseaseses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionMachado Virginia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionPardo Lorena, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionCuello Dianna, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionGiudice Guillermina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionCorrea Luna Patricia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionVarela Gustavo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.contributor.filiacionCamou Teresa, Ministerio de Salud Pública (Uruguay). Departamento de Laboratorios-
dc.contributor.filiacionSchelotto Felipe, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicina. Instituto de Higiene. Unidad Académica Bacteriología y Virología-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial (CC - By-NC 4.0)es
dc.identifier.doi10.1590/S1678-9946202062005-
Aparece en las colecciones: Artículos - Instituto de Higiene



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