english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/48402 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBritos Arcaus, Alejandro-
dc.contributor.authorAntúnez Fros, Marcelo-
dc.contributor.authorCaramelli Umpiérrez, Alexandra-
dc.contributor.authorRepetto, José Luis-
dc.contributor.authorCajarville, Cecilia-
dc.date.accessioned2025-02-14T15:34:13Z-
dc.date.available2025-02-14T15:34:13Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationBritos Arcaus, A, Antúnez Fros, M, Caramelli Umpiérrez, A, Repetto, J y Cajarville, C. Diurnal variations on pasture chemical composition and fermentability. Acta Agronómica. [en línea] 2023, 72(3), 285-291es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/48402-
dc.description.abstractThe aim of this work was to study diurnal variations in chemical composition and ruminal fermentability of a wide range of forages (A. sativa, L. multiflorum, L. perenne, L. hybrid, B. auleticus, M. sativa, T. pratense, T. repens, T. alexandrinum, L. corniculatus, L. pedunculatus, L. tenuis, C. intybus, P. dilatatum, P. notatum, P. plicatulum, P. lanceolata, S. sudanense). Thirty paddocks involving different species at vegetative stage were sampled at 09:00, 13:00, and 17:00 h on the same day (treatments). Samples were subjected to chemical analysis and an in vitro gas production trial. Gas volumes were fitted to a dual-pool logistic model with single lag. A mixed model was used for statistical analysis, considering time of cut as fixed effect, and botanical group and season as random effects. The concentration of water-soluble carbohydrates (WSC) and the ratio WSC/N increased along the day, while neutral detergent fibre (NDF) and N contents decreased. This led to a shortening of lag time from the morning to the afternoon. Fibre content was associated with a longer lag time, a higher slow volume and lower fermentation rates. Pastures cut in the afternoon showed earlier onset of ruminal fermentation associated with lower concentrations of fibre and higher concentrations of soluble carbohydrates.es
dc.format.extent7 pes
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartofActa Agronómica, 2023, 72(3), 285-291es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subject.otherFORRAJEes
dc.subject.otherDIGESTION RUMINALes
dc.subject.otherDIGESTIBILIDADes
dc.titleDiurnal variations on pasture chemical composition and fermentabilityes
dc.title.alternativeVariaciones diurnas en la composición química y la fermentescibilidad de pasturases
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionBritos Arcaus Alejandro, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Instituto de Producción Animal Veterinaria (IPAV)-
dc.contributor.filiacionAntúnez Fros Marcelo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Instituto de Producción Animal Veterinaria (IPAV)-
dc.contributor.filiacionCaramelli Umpiérrez Alexandra, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Instituto de Producción Animal Veterinaria (IPAV)-
dc.contributor.filiacionRepetto José Luis, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Instituto de Producción Animal Veterinaria (IPAV)-
dc.contributor.filiacionCajarville Cecilia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. Instituto de Producción Animal Veterinaria (IPAV)-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15446/acag.v72n3.111951-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Veterinaria

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
R2.pdf520,63 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons