english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/49585 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorFernández, Hebe-
dc.contributor.authorFernández Etchegaray, Victoria-
dc.contributor.authorTorraca Argüelles, Rocío-
dc.contributor.authorde Abreu Rosas, Claudia-
dc.contributor.authorSaadoun, Ali-
dc.contributor.authorCabrera Bascardal, María Cristina-
dc.date.accessioned2025-04-03T16:49:25Z-
dc.date.available2025-04-03T16:49:25Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationFernández, H, Fernández Etchegaray, V, Torraca Argüelles, R [y otros autores]. "Dietary chia meal and hydroxytyrosol outcomes in broiler performance, lipid blood serum parameters and meat quality". Chilean Journal of Agricultural & Animal Sciences. [en línea] 2024, 40(2): 251-265. 15 h. DOI: 10.29393/CHJAAS40-22DCHM60022es
dc.identifier.issn0719-3890-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/49585-
dc.description.abstractIn poultry production, diet is an essential factor that must be considered to achieve optimal animal growth, directly influencing carcass characteristics and broiler health. The present research evaluated the effect of the addition in the diet of two by-products, chia meal and/or hydroxytyrosol, on broiler growth performance, serum metabolites, technological meat quality and color of the breast. Ninety-six broiler chicks were randomly assigned to 16 groups of 6 animals, randomly placed in 1 x 1 m pens, which were distributed in 4 blocks. In each block, experimental treatments were randomly assigned:1) C: control; 2) CM: 10% chia meal; 3) CM+HT: 10% chia meal + hydroxytyrosol; and 4) HT: hydroxytyrosol. The inclusion of hydroxytyrosol improved carcass and breast yield (P<0.05). Dietary chia meal addition may induce growth depression and higher organ weight (P<0.05). Broilers fed CM diet recorded lower serum total cholesterol (TC), triglycerides (TG), and high-density lipoprotein (HDL) concentrations, whereas birds fed HT diet increased HDL levels (P<0.05) compared to the control. The CM diet resulted in negative effects on pH, water holding capacity (WHC), drip loss (DL) and color of the breast meat (P<0.05). However, the CM+HT diet improved animal blood health and technological meat quality. The results indicate that chia meal and hydroxytyrosol are beneficial dietary components in poultry meat production.es
dc.format.extent15 hes
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherUniversidad de Concepciónes
dc.relation.ispartofChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences, 2024, 40(2): 251-265.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectAdditiveses
dc.subjectProductive traitses
dc.subjectBiochemical substanceses
dc.subjectFunctional propertieses
dc.subjectColores
dc.subjectPoultry meat.es
dc.titleDietary chia meal and hydroxytyrosol outcomes in broiler performance, lipid blood serum parameters and meat quality.es
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionFernández Hebe, Universidad Nacional del Sur (Argentina).-
dc.contributor.filiacionFernández Etchegaray Victoria, Universidad Nacional del Sur (Argentina).-
dc.contributor.filiacionTorraca Argüelles Rocío, Universidad Nacional del Sur (Argentina).-
dc.contributor.filiacionde Abreu Rosas Claudia, Universidad Nacional del Sur (Argentina).-
dc.contributor.filiacionSaadoun Ali, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionCabrera Bascardal María Cristina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.29393/CHJAAS40-22DCHM60022-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10.29393-CHJAAS40-22DCHM60022.pdf414,43 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons