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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/46819 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLiguori, Alberto-
dc.contributor.authorVila, Eugenia-
dc.contributor.authorGuigou, Mairan-
dc.contributor.authorMoure, Santiago-
dc.contributor.authorCamesasca, Laura-
dc.contributor.authorCebreiros, Florencia-
dc.contributor.authorRisso, Florencia-
dc.contributor.authorLareo, Claudia-
dc.contributor.authorRodao, Juan Martín-
dc.contributor.authorClavijo, Leonardo-
dc.contributor.authorCabrera, María Noel-
dc.date.accessioned2024-11-06T14:10:51Z-
dc.date.available2024-11-06T14:10:51Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationLiguori, A., Vila, E., Guigou, M. y otros. Prebiotic activity of xylooligosaccharides from eucalyptus sawdust hydrolizate [en línea] EN: 3rd International Workshop on Biorefinery of Lignocellulosic Material (IWBLCM2023), 12-15 de setiembre 2023, Córdoba, España.es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/46819-
dc.description.abstractLignocellulosic biomass is a renewable and inexpensive resource that can be used for production of high commercial value products. Prebiotics are defined as non-digestible oligosaccharides, that are selectively fermentable by some beneficial bacteria like some species of Lactobacillus and Bifidobacterium situated in the gastrointestinal tract and have positive effect on the host. The aim of this work was to study the prebiotic effect of XOS obtained from the hemicelluslosic fraction of pretreated eucalyptus sawdust. For this purpose, Lactobacillus rhamnosus (NRRL B - 445) and Lactobacillus acidophilus (NRRL B - 4495) were growth in anaerobic cultures at 37°C and 150 rpm for 48 h on modified MRS broth, replacing the carbon source by XOS (20 g/L). The prebiotic potential of XOS was also compared with a commercial prebiotic supplement based on inulin (Prebiotic, Deli for Life®) on modified MRS replacing glucose by 20 g/L of the solid supplement. Cultures on MRS broth were used as control. Assays were also carried out with a non-pathogenic Escherichia coli strain, to estimate growth of bacterial pathogens. Molecular weight of XOS and their antioxidant activity by DPPH method were determined. The results obtained showed that Lactobacillus strains were capable of growth in all the media tested. The strains presented the highest growth in modified MRS broth supplemented with XOS, and the lowest were achieved on MRS broth. These results shows that XOS produced from the hemicellulosic fraction of eucalyptus sawdust hydrolysate could be a promising source of prebiotics.es
dc.description.sponsorshipANII-UPM (Proyecto FMV_1_2021_1_167777).es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.relation.ispartof3rd International Workshop on Biorefinery of Lignocellulosic Material (IWBLCM2023), 12-15 de setiembre 2023, Córdoba, España.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.titlePrebiotic activity of xylooligosaccharides from eucalyptus sawdust hydrolizate.es
dc.typePonenciaes
dc.contributor.filiacionLiguori Alberto, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionVila Eugenia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería-
dc.contributor.filiacionGuigou Mairan, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionMoure Santiago, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionCamesasca Laura, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionCebreiros Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionRisso Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionLareo Claudia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionRodao Juan Martín, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionClavijo Leonardo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.contributor.filiacionCabrera María Noel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ingeniería.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)es
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Instituto de Ingeniería Química

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