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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/43282 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorVega-Baudrit, José Roberto-
dc.contributor.authorCamacho, Melissa-
dc.contributor.authorBatista, Diego-
dc.contributor.authorCorrales-Ureña, Yendry-
dc.contributor.authorZúñiga, Juan Miguel-
dc.contributor.authorMora Chacón, Arturo-
dc.contributor.authorLecot Calandria, Nicole Valerie-
dc.contributor.authorCastillo Henríquez, Luis-
dc.contributor.authorLopretti, Mary Isabel-
dc.date.accessioned2024-04-01T14:18:33Z-
dc.date.available2024-04-01T14:18:33Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationVega-Baudrit, J, Camacho, M, Batista, D [y otros autores]. "Acerola (Malpighia spp.) waste: a sustainable approach to nutraceutical, pharmaceutical, and energy applications". Recycling. [en línea] 2023, 8(6): 96. 22 h. DOI: 10.3390/recycling8060096.es
dc.identifier.issn2313-4321-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/43282-
dc.description.abstractThis study reviews the many uses for waste generated from acerola (Malpighia spp.) production, a tropical fruit renowned for its nutrient-rich content. Traditionally considered an environmental burden, this waste is now gaining attention for its sustainable applications in green technology. This review outlines the extraction of valuable bioactive compounds, like polyphenols, carotenoids, and pectin, that can be extracted from the acerola fruit and acerola waste, and it also delves into its potential in materials science, particularly in the creation of pharmaceutical formulations, nanomaterials, composites, biofuels, and energy applications. On the medical front, the paper highlights the promise that acerola waste holds in anti-inflammatory, antihyperglycemic, and anticancer therapies. By outlining challenges and opportunities, the review emphasizes the untapped potential of acerola waste as a resource for high-value products. These findings suggest a paradigm shift, turning what has been considered waste into a sustainable asset, thereby encouraging environmentally responsible practices within the fruit industry.es
dc.format.extent22 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.ispartofRecycling, 2023, 8(6): 96.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectAcerolaes
dc.subjectAcerola wastees
dc.subjectCircular economyes
dc.subjectNutraceuticales
dc.subjectBiopolymerses
dc.titleAcerola (Malpighia spp.) waste: a sustainable approach to nutraceutical, pharmaceutical, and energy applicationses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionVega-Baudrit José Roberto-
dc.contributor.filiacionCamacho Melissa-
dc.contributor.filiacionBatista Diego-
dc.contributor.filiacionCorrales-Ureña Yendry-
dc.contributor.filiacionZúñiga Juan Miguel-
dc.contributor.filiacionMora Chacón Arturo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionLecot Calandria Nicole Valerie, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionCastillo Henríquez Luis-
dc.contributor.filiacionLopretti Mary Isabel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.3390/recycling8060096-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

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