english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/43277 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLluberas Nuñez, Maria Gabriela-
dc.contributor.authorBatista, Diego-
dc.contributor.authorZuñiga-Umaña, Juan Miguel-
dc.contributor.authorMontes de Oca-Vásquez, Gabriela-
dc.contributor.authorLecot Calandria, Nicole Valerie-
dc.contributor.authorVega-Baudrit, José Roberto-
dc.contributor.authorLopretti, Mary Isabel-
dc.date.accessioned2024-04-01T14:00:40Z-
dc.date.available2024-04-01T14:00:40Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationLluberas Nuñez, M, Batista, D, Zuñiga-Umaña, J [y otros autores]. "Biofilms functionalized based on bioactives and nanoparticles with fungistatic and bacteriostatic properties for food packing uses". Biology and life sciences forum. [en línea] 2023, 28: 10. 12 h. DOI: 10.3390/blsf2023028010.es
dc.identifier.issn2673-9976-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/43277-
dc.description.abstractThe objective of this work was to formulate PVA films with the addition of modified phenols, chitosan, silver, or copper nanoparticles with fungistatic and bacteriostatic activity. The films were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy, thermogravimetry analysis, differential scanning calorimetry, and scanning electron microscopy. The bacteriostatic activity against Salmonella gallinarum and Lactobacillus acidophilus, and the fungistatic activity against Penicillium acidophilus were determined. The results indicated that the addition of phenols enhanced the effect on the stability of the chemical structure of the PVA film. PVA films with modified bioactives and nanoparticles inhibited the colonization of the microorganisms tested, indicating germicidal control.es
dc.format.extent12 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.ispartofBiology and life sciences forum, 2023, 28: 10.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectFood packaging filmses
dc.subjectChitosanes
dc.subjectPVAes
dc.subjectNanoparticleses
dc.subjectPhenols extractes
dc.titleBiofilms functionalized based on bioactives and nanoparticles with fungistatic and bacteriostatic properties for food packing useses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionLluberas Nuñez Maria Gabriela, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionBatista Diego-
dc.contributor.filiacionZuñiga-Umaña Juan Miguel-
dc.contributor.filiacionMontes de Oca-Vásquez Gabriela-
dc.contributor.filiacionLecot Calandria Nicole Valerie, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionVega-Baudrit José Roberto-
dc.contributor.filiacionLopretti Mary Isabel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.3390/blsf2023028010-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10.3390.blsf2023028010.pdf2,97 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons