english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/43093 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorRovira, Pablo-
dc.contributor.authorBrugnini, Giannina-
dc.contributor.authorRodríguez, Jesica-
dc.contributor.authorCabrera Bascardal, María Cristina-
dc.contributor.authorSaadoun, Ali-
dc.contributor.authorde Souza, Guillermo-
dc.contributor.authorLuzardo, Santiago-
dc.contributor.authorRufo, Caterina-
dc.date.accessioned2024-03-14T14:53:37Z-
dc.date.available2024-03-14T14:53:37Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationRovira, P, Brugnini, G, Rodríguez, J [y otros autores]. "Microbiological changes during long-storage of beef meat under different temperature and vacuum-packaging conditions". Foods. [en línea] 2023, 12(4): 694. 15 h. DOI: 10.3390/foods12040694.es
dc.identifier.issn2304-8158-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/43093-
dc.description.abstractWe evaluated a combination of two temperatures and two packaging materials for longterm storage of vacuum-packaged (VP) beef striploins. Microbial populations and microbiome composition were monitored during refrigerated storage (120 days between 0–1.5 ◦C) and refrigeratedthen-frozen storage (28 days between 0–1.5 ◦C then 92 days at −20 ◦C) under low-O2 permeability VP and high-O2 permeability VP with an antimicrobial (VPAM). Pseudomonas (PSE) and Enterobacteriaceae (EB) counts in VPAM samples were significantly higher (p < 0.05) than in VP samples at 28, 45, 90, and 120 days of storage. Microbiome data showed that bacteria of the genera Serratia and Brochothrix were more abundant in VPAM samples at 120 days, while lactic acid bacteria (LAB) dominated in VP samples. Frozen temperatures inhibited microbial growth and maintained a relatively stable microbiome. Refrigerated and frozen VPAM samples showed the greatest difference in the predicted metabolic functions at the end of storage driven by the microbiome composition, dominated by PSE and LAB, respectively. Although no signs of visible meat deterioration were observed in any sample, this study suggests that VP meat refrigerated and then frozen achieved better microbiological indicators at the end of the storage period.es
dc.description.sponsorshipANII: ALI_1_2019_1_158489es
dc.format.extent15 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherMDPIes
dc.relation.ispartofFoods, 2023, 12(4): 694.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectMeat shelf-lifees
dc.subjectChilled and frozenes
dc.subjectMicrobiomees
dc.subjectType of packaginges
dc.titleMicrobiological changes during long-storage of beef meat under different temperature and vacuum-packaging conditionses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionRovira Pablo, INIA-
dc.contributor.filiacionBrugnini Giannina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.-
dc.contributor.filiacionRodríguez Jesica, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.-
dc.contributor.filiacionCabrera Bascardal María Cristina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionSaadoun Ali, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionde Souza Guillermo, INIA-
dc.contributor.filiacionLuzardo Santiago, INIA-
dc.contributor.filiacionRufo Caterina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.3390/foods12040694-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10.3390.foods12040694.pdf3,11 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons