Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
https://hdl.handle.net/20.500.12008/42817
Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
---|---|---|
dc.contributor.author | Terevinto Herrera, María Alejandra | - |
dc.contributor.author | Del Puerto Di Landro, Marta | - |
dc.contributor.author | Da Silva, Ayrton | - |
dc.contributor.author | Cabrera Bascardal, María Cristina | - |
dc.contributor.author | Saadoun, Ali | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-29T13:18:20Z | - |
dc.date.available | 2024-02-29T13:18:20Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Terevinto Herrera, M, Del Puerto Di Landro, M, Da Silva, A [y otros autores]. "Effect of chia seeds (Salvia hispanica l.) inclusion in poultry diet on n-3 enrichment and oxidative status of meat during retail display". Journal of Food. [en línea] 2023, 21(1): 93-100. 9 h. DOI: 10.1080/19476337.2022.2162975. | es |
dc.identifier.issn | 1947-6345 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12008/42817 | - |
dc.description.abstract | The aim of this study was to investigate the oxidative status of poultry breast fillets enriched with n-3 from chia seeds, during retail display. Birds were assigned randomly to a control diet (corn-soy), or a corn-soy basal diet with 2.5s%, 5% or 10% chia seed. Lipid oxidation (TBARS), protein oxidation (carbonyls and total sulfhydryls), color, and heme iron content were measured in fresh breasts and after 4 days of display in a refrigerated showcase. Breast fillets from the control group presented higher values of b*, Hue angle, and Chroma than the 10% chia group, and no diet effect was observed on oxidation parameters. An increase in lipid and protein oxidation and in some of the color parameters (b*, Hue angle, and Chroma) were observed after 4 days of display. In conclusion, up to 5% chia seed can be included in the poultry diet without negative effects on meat quality. | es |
dc.format.extent | 9 h. | es |
dc.format.mimetype | application/pdf | es |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Taylor & Francis | es |
dc.relation.ispartof | Journal of Food, 2023, 21(1): 93-100. | es |
dc.rights | Las obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014) | es |
dc.subject | Poultry meat | es |
dc.subject | Lipid oxidation | es |
dc.subject | Protein oxidation | es |
dc.subject | Color | es |
dc.subject | Heme iron | es |
dc.title | Effect of chia seeds (Salvia hispanica l.) inclusion in poultry diet on n-3 enrichment and oxidative status of meat during retail display | es |
dc.type | Artículo | es |
dc.contributor.filiacion | Terevinto Herrera María Alejandra, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía. | - |
dc.contributor.filiacion | Del Puerto Di Landro Marta, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía. | - |
dc.contributor.filiacion | Da Silva Ayrton, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía. | - |
dc.contributor.filiacion | Cabrera Bascardal María Cristina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología. | - |
dc.contributor.filiacion | Saadoun Ali, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología. | - |
dc.rights.licence | Licencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0) | es |
dc.identifier.doi | 10.1080/19476337.2022.2162975 | - |
Aparece en las colecciones: | Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias |
Ficheros en este ítem:
Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | ||
---|---|---|---|---|---|
10.1080.19476337.2022.2162975.pdf | 847,64 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons