english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/42817 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorTerevinto Herrera, María Alejandra-
dc.contributor.authorDel Puerto Di Landro, Marta-
dc.contributor.authorDa Silva, Ayrton-
dc.contributor.authorCabrera Bascardal, María Cristina-
dc.contributor.authorSaadoun, Ali-
dc.date.accessioned2024-02-29T13:18:20Z-
dc.date.available2024-02-29T13:18:20Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationTerevinto Herrera, M, Del Puerto Di Landro, M, Da Silva, A [y otros autores]. "Effect of chia seeds (Salvia hispanica l.) inclusion in poultry diet on n-3 enrichment and oxidative status of meat during retail display". Journal of Food. [en línea] 2023, 21(1): 93-100. 9 h. DOI: 10.1080/19476337.2022.2162975.es
dc.identifier.issn1947-6345-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/42817-
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the oxidative status of poultry breast fillets enriched with n-3 from chia seeds, during retail display. Birds were assigned randomly to a control diet (corn-soy), or a corn-soy basal diet with 2.5s%, 5% or 10% chia seed. Lipid oxidation (TBARS), protein oxidation (carbonyls and total sulfhydryls), color, and heme iron content were measured in fresh breasts and after 4 days of display in a refrigerated showcase. Breast fillets from the control group presented higher values of b*, Hue angle, and Chroma than the 10% chia group, and no diet effect was observed on oxidation parameters. An increase in lipid and protein oxidation and in some of the color parameters (b*, Hue angle, and Chroma) were observed after 4 days of display. In conclusion, up to 5% chia seed can be included in the poultry diet without negative effects on meat quality.es
dc.format.extent9 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherTaylor & Francises
dc.relation.ispartofJournal of Food, 2023, 21(1): 93-100.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectPoultry meates
dc.subjectLipid oxidationes
dc.subjectProtein oxidationes
dc.subjectColores
dc.subjectHeme irones
dc.titleEffect of chia seeds (Salvia hispanica l.) inclusion in poultry diet on n-3 enrichment and oxidative status of meat during retail displayes
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionTerevinto Herrera María Alejandra, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía.-
dc.contributor.filiacionDel Puerto Di Landro Marta, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía.-
dc.contributor.filiacionDa Silva Ayrton, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Agronomía.-
dc.contributor.filiacionCabrera Bascardal María Cristina, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionSaadoun Ali, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.1080/19476337.2022.2162975-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10.1080.19476337.2022.2162975.pdf847,64 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons