english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/42608 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorGianelli, Ignacio-
dc.contributor.authorOrlando, Luis-
dc.contributor.authorCardoso, Luis Gustavo-
dc.contributor.authorCarranza Luaces, Alvar-
dc.contributor.authorCelentano, Eleonora-
dc.contributor.authorCorrea Cardozo, Patricia-
dc.contributor.authorDe la Rosa, Andrés-
dc.contributor.authorDoño, Florencia-
dc.contributor.authorHaimovici, Manuel-
dc.contributor.authorHorta Cunarro, Sebastián-
dc.contributor.authorJaureguizar, Andrés Javier-
dc.contributor.authorJorge Romero, Gabriela-
dc.contributor.authorLercari Bernier, Diego-
dc.contributor.authorMartínez Rodríguez, Gastón Roberto-
dc.contributor.authorPereyra Paola, María Inés-
dc.contributor.authorSilveira, Santiago-
dc.contributor.authorVögler, Rodolfo-
dc.contributor.authorDefeo, Omar-
dc.date.accessioned2024-02-23T14:40:50Z-
dc.date.available2024-02-23T14:40:50Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationGianelli, I, Orlando, L, Cardoso, L [y otros autores]. "Sensitivity of fishery resources to climate change in the warm‑temperate Southwest Atlantic Ocean". Regional Environmental Change. [en línea] 2023, 23(2): 49. 18 H. DOI: 10.1007/s10113-023-02049-8.es
dc.identifier.issn1436-378X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/42608-
dc.description.abstractClimate change impacts on fishery resources have been widely reported worldwide. Nevertheless, a knowledge gap remains for the warm-temperate Southwest Atlantic Ocean—a global warming hotspot that sustains important industrial and smallscale fisheries. By combining a trait-based framework and long-term landing records, we assessed species’ sensitivity to climate change and potential changes in the distribution of important fishery resources (n=28; i.e., bony fshes, chondrichthyans, crustaceans, and mollusks) in Southern Brazil, Uruguay, and the northern shelf of Argentina. Most species showed moderate or high sensitivity, with mollusks (e.g., sedentary bivalves and snails) being the group with the highest sensitivity, followed by chondrichthyans. Bony fshes showed low and moderate sensitivities, while crustacean sensitivities were species-specifc. The stock and/or conservation status overall contributed the most to higher sensitivity. Between 1989 and 2019, species with low and moderate sensitivity dominated regional landings, regardless of the jurisdiction analyzed. A considerable fraction of these landings consisted of species scoring high or very high on an indicator for potential to change their current distribution. These results suggest that although the bulk of past landings were from relatively climate-resilient species, future catches and even entire benthic fisheries may be jeopardized because (1) some exploited species showed high or very high sensitivities and (2) the increase in the relative representation of landings in species whose distribution may change. This paper provides novel results and insights relevant for fisheries management from a region where the efects of climate change have been overlooked, and which lacks a coordinated governance system for climate-resilient fisheries.es
dc.format.extent18 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoen_USes
dc.publisherSpringer Linkes
dc.relation.ispartofRegional Environmental Change, 2023, 23(2): 49.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectTrait-based assessmentarminges
dc.subjectClimate change vulnerabilityes
dc.subjectOcean warminges
dc.subjectGlobal changees
dc.subjectSouth Americaes
dc.titleSensitivity of fishery resources to climate change in the warm‑temperate Southwest Atlantic Oceanes
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionGianelli Ignacio, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionOrlando Luis, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionCardoso Luis Gustavo-
dc.contributor.filiacionCarranza Luaces Alvar, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. CURE.-
dc.contributor.filiacionCelentano Eleonora, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionCorrea Cardozo Patricia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionDe la Rosa Andrés, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. CURE.-
dc.contributor.filiacionDoño Florencia, DINARA-
dc.contributor.filiacionHaimovici Manuel-
dc.contributor.filiacionHorta Cunarro Sebastián, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. CURE.-
dc.contributor.filiacionJaureguizar Andrés Javier-
dc.contributor.filiacionJorge Romero Gabriela, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionLercari Bernier Diego, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.contributor.filiacionMartínez Rodríguez Gastón Roberto, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. CURE.-
dc.contributor.filiacionPereyra Paola María Inés, DINARA-
dc.contributor.filiacionSilveira Santiago, DINARA-
dc.contributor.filiacionVögler Rodolfo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. CURE.-
dc.contributor.filiacionDefeo Omar, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biología.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.1007/s10113-023-02049-8-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10.1007.s10113-023-02049-8.pdf6,46 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons