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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/38424 Cómo citar
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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorOrrico, Florencia-
dc.contributor.authorLópez, Ana C.-
dc.contributor.authorSaliwonczyk, Daniela-
dc.contributor.authorAcosta, Cecilia-
dc.contributor.authorRodríguez-Grecco, Ismael-
dc.contributor.authorMouro-Chanteloup, Isabelle-
dc.contributor.authorOstuni, Mariano A.-
dc.contributor.authorDenicola, Ana-
dc.contributor.authorThomson, Leonor-
dc.contributor.authorMöller, Matías N.-
dc.date.accessioned2023-07-26T12:48:08Z-
dc.date.available2023-07-26T12:48:08Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationOrrico, F, López, A, Saliwonczyk, D, [y otros autores]. "The permeability of human red blood cell membranes to hydrogen peroxide is independent of aquaporins". Journal of Biological Chemistry. [en línea] 2022, 298(1): 101503. 13 h.es
dc.identifier.issn1083-351X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/38424-
dc.description.abstractHydrogen peroxide (H2O2) not only is an oxidant but also is an important signaling molecule in vascular biology, mediating several physiological functions. Red blood cells (RBCs) have been proposed to be the primary sink of H2O2 in the vasculature because they are the main cellular component of blood with a robust antioxidant defense and a high membrane permeability. However, the exact permeability of human RBC to H2O2 is neither known nor is it known if the mechanism of permeation involves the lipid fraction or protein channels. To gain insight into the permeability process, we measured the partition constant of H2O2 between water and octanol or hexadecane using a novel double-partition method. Our results indicated that there is a large thermodynamic barrier to H2O2 permeation. The permeability coefficient of H2O2 through phospholipid membranes containing cholesterol with saturated or unsaturated acyl chains was determined to be 4 × 10−4 and 5 × 10−3 cm s−1, respectively, at 37 °C. The permeability coefficient of human RBC membranes to H2O2 at 37 °C, on the other hand, was 1.6 × 10−3 cm s−1. Different aquaporin-1 and aquaporin-3 inhibitors proved to have no effect on the permeation of H2O2. Moreover, human RBCs devoid of either aquaporin-1 or aquaporin-3 were equally permeable to H2O2 as normal human RBCs. Therefore, these results indicate that H2O2 does not diffuse into RBCs through aquaporins but rather through the lipid fraction or a still unidentified membrane protein.es
dc.description.sponsorshipANII: FCE_2017_136043es
dc.description.sponsorshipANII: FMV_2019_155597es
dc.description.sponsorshipCSIC: I+D_2014_C632-348es
dc.description.sponsorshipCSIC: 2018_47es
dc.format.extent13 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoen_USes
dc.publisherElsevier Inces
dc.relation.ispartofJournal of Biological Chemistry, 2022, 298(1): 101503.es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectHydrogen peroxidees
dc.subjectPermeabilityes
dc.subjectMembranees
dc.subjectLiposomees
dc.subjectRed blood celles
dc.subjectErythrocytees
dc.subjectCatalasees
dc.subjectAquaporines
dc.titleThe permeability of human red blood cell membranes to hydrogen peroxide is independent of aquaporinses
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionOrrico Florencia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionLópez Ana C., Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionSaliwonczyk Daniela, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionAcosta Cecilia, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionRodríguez-Grecco Ismael-
dc.contributor.filiacionMouro-Chanteloup Isabelle-
dc.contributor.filiacionOstuni Mariano A.-
dc.contributor.filiacionDenicola Ana, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionThomson Leonor, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.contributor.filiacionMöller Matías N., Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Química Biológica.-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.1016/j.jbc.2021.101503-
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

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