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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorLopretti, Mary Isabel-
dc.contributor.authorLecot Calandria, Nicole Valerie-
dc.contributor.authorRodríguez, A.-
dc.contributor.authorLluberas Nuñez, Maria Gabriela-
dc.contributor.authorOrozco, F.-
dc.contributor.authorBolaños, L.-
dc.contributor.authorMontes de Oca-Vásquez, Gabriela-
dc.contributor.authorCerecetto, Hugo-
dc.contributor.authorVega-Baudrit, José Roberto-
dc.date.accessioned2021-07-06T15:05:33Z-
dc.date.available2021-07-06T15:05:33Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationLopretti, M, Lecot Calandria, N, Rodríguez, A, y otros "Biorefinery of rice husk to obtain functionalized bioactive compounds". Journal of Renewable Materials. [en línea] 2019, 7(4): 313-324. 12 h. DOI: 10.32604/jrm.2019.00008es
dc.identifier.issn2164-6341-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/28455-
dc.description.abstractThe biomass industrialization valorisation of grains and cereals is considered an opportunity for the countries where agro-industrial activity is one of its main economic activities, rendering new higher-value products with a concomitant solution to waste accumulation issues. To that end, in this work we describe and characterise bioactive compounds generation from rice husk by semisolid fermentation, obtained from 500 g of the material at room temperature and 60% humidity with mixed cultures of Phanerochaete chrysosporium and Gloeophyllum trabeum. The extract was evaluated in different situations: murine mammary tumour cells (4T1), normal cells (NIH 3T3) and in Lactobacillus acidophilus, and Trichoderma harzianum. The results exhibited that the extract inhibited 4T1 cells at concentrations higher than 20μg/mL, but did not inhibit normal cells, and displayed germicide activity after 3 days incubations. We propose that these functionalized compounds have a potential application in industry/agriculture/medicine obtained from rice husk waste.en
dc.format.extent12 h.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherTech Science Presses
dc.relation.ispartofJournal of Renewable Materials, 2019, 7(4) : 313-324es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectBiorefineryen
dc.subjectRice husken
dc.subjectBioactive compoundsen
dc.subjectValorisation of biomassen
dc.subjectVeratryl alcoholen
dc.titleBiorefinery of rice husk to obtain functionalized bioactive compoundsen
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionLopretti Mary Isabel, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionLecot Calandria Nicole Valerie, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionRodríguez A., Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Química.-
dc.contributor.filiacionLluberas Nuñez Maria Gabriela, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionOrozco F.-
dc.contributor.filiacionBolaños L.-
dc.contributor.filiacionMontes de Oca-Vásquez Gabriela-
dc.contributor.filiacionCerecetto Hugo, Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Centro de Investigaciones Nucleares.-
dc.contributor.filiacionVega-Baudrit José Roberto-
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC - By 4.0)es
dc.identifier.doi10.32604/jrm.2019.00008-
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