english Icono del idioma   español Icono del idioma  

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://hdl.handle.net/20.500.12008/22070 Cómo citar
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorDel Puerto Di Landro, Martaes
dc.contributor.authorCabrera Bascardal, María Cristinaes
dc.contributor.authorSaadoun, Alies
dc.date.accessioned2019-10-02T22:14:42Z-
dc.date.available2019-10-02T22:14:42Z-
dc.date.issued2017es
dc.date.submitted20191001es
dc.identifier.citationDel Puerto, M., Cabrera, M.C., Saadoun, A. A note on fatty acids profile of meat from broiler chickens supplemented with inorganic or organic selenium. International Journal of Food Science, 2017, art. no. 7613069. doi: 10.1155/2017/7613069es
dc.identifier.issn2356-7015es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12008/22070-
dc.description.abstractThis investigation evaluated, in broiler chickens Pectoralis and Gastrocnemius muscles, the effect of the dietary supplementation with sodium selenite (0.3 ppm) versus selenomethionine (0.3 ppm), on the fatty acids composition, lipids indices, and enzymes indexes for desaturase, elongase, and thioesterase. The selenium reduced, in both muscles, the content of atherogenic fatty acids, C14:0 and C16:0, while it increased the C18:1 level. On the other hand, selenium increased, in both muscles, the content of C18:3n3 and EPA, but not DPA and DHA. No selenium effect was detected for PUFA/SFA, n-6, n-3, n-6/n-3, and atherogenic and thrombogenic indices. As for the enzyme indexes, a selenium effect is only detected for thioesterase. Taken together, the results highlight the potential effect of dietary selenium, mainly selenomethionine, in the modulation of the composition of fatty acids in chicken meat, in particular, reducing the content of atherogenic fatty acids and increasing the health promoting n-3 PUFA.es
dc.format.mimetypeapplication/pdfes
dc.language.isoenes
dc.publisherHindawi Publishing Corporationes
dc.relation.ispartofInternational Journal of Food Science, 2017, art. no. 7613069es
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad De La República. (Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)es
dc.subjectSeleniumes
dc.subjectBroiler chickenses
dc.subjectOrganic seleniumes
dc.titleA note on fatty acids profile of meat from broiler chickens supplemented with inorganic or organic seleniumes
dc.typeArtículoes
dc.contributor.filiacionDel Puerto, Marta. Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Medicinaes
dc.contributor.filiacionCabrera, María Cristina. Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biologíaes
dc.contributor.filiacionSaadoun Bachotet, Ali. Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Ciencias. Instituto de Biologíaes
dc.rights.licenceLicencia Creative Commons Atribución (CC –BY 4.0)es
dc.identifier.doi10.1155/2017/7613069es
Aparece en las colecciones: Publicaciones académicas y científicas - Facultad de Ciencias

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato   
10115520177613069.pdf1,16 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons